Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι ξεκινούν άσκηση απόβασης απέναντι από τη Χίο

- 11:20 π.μ.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί το Πεντάγωνο τις κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα δέσμευσε από την Τετάρτη (11/04/2018) με ναυτική οδηγία (NAVTEX) ολόκληρη την περιοχή περιμετρικά της χερσονήσου του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, προκειμένου να πραγματοποιήσει την ευρείας κλίμακας στρατιωτική αποβατική άσκηση «EFES 2018».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Το Βήμα», η Τουρκία έχει ήδη δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή για το χρονικό διάστημα από 30/04/2018 έως και τις 10/05/2018, ενώ έχει προσκαλέσει στρατιωτικούς ακολούθους ξένων χωρών να την παρακολουθήσουν.

Δείτε στο χάρτη της Google παρακάτω σε ποια περιοχή θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «EFES 2018»
XARTIS
Όπως καθίσταται φανερό, η άσκηση πραγματοποιείται σε απόσταση εξαιρετικά μικρή από τις Οινούσσες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, δεδομένης και της κλιμακούμενης προκλητικότητας των γειτόνων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια, την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

«Σουρωτήρι» το FIR - Νέες υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει στο Αιγαίο, καθώς την Τετάρτη (11/04/2018) δύο τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom παραβίασαν το FIR Αθηνών, περνώντας πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις τριών ημερών που τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Πηγή: newsbomb
Advertisement
 

Start typing and press Enter to search

-->